Arrestatie Chinese christenen verontrust Zuid-Hollandse SGP/ChristenUnie

Christenen in verdrukking03 januari 2007

De SGP/ChristenUnie in Zuid-Holland heeft gedeputeerde staten gevraagd haar verontrusting uit te spreken over de arrestatie van 9 priesters in de Chinese provincie Hebei. Zuid-Holland heeft vriendschappelijke banden met Hebei, die juist in het afgelopen jaar zijn uitgebouwd en geïntensiveerd. Volgens het Reformatorisch Dagblad van 29 december 2006, zijn op 27 december jl. in Hebei negen priesters opgepakt door de politie. De groep was bijeen voor een studiebijeenkomst in een plaats ongeveer 30 km ten zuiden van de stad Baoding. Hoewel de reden van hun arrestatie niet bekend is, zijn ze waarschijnlijk aangehouden omdat ze bijeenkwamen voor gebed tijdens de kerstperiode in een plaats die niet bij de regering bekend was.

SGP/ChristenUnie statenlid C.L. (Kees) Freeke vraagt aan Gedeputeerde Staten om haar verontrusting uit te spreken en deze gevoelens over te brengen aan het bevriende provinciebestuur van Hebei. Hebei is de regio met het hoogste aantal (rooms) katholieken (1.5 miljoen), waarvan de meesten behoren tot de ondergrondse kerk, die niet onderworpen wil zijn aan de Patriottische Associatie, een organisatie opgezet door de Chinese communistische partij.

De Patriottische Associatie heeft een campagne gelanceerd om bisschoppen, priesters en gelovigen in Hebei te arresteren in een poging om hen te onderwerpen. Zes ondergrondse bisschoppen van Hebei zijn sinds 1996 na arrestatie verdwenen.
Labels
Achtergronden
Radio en TV
Vragen

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2007

Geen berichten gevonden