De tanden van de Provinciale Staten

Haaientanden17 februari 2010

Misschien heeft u erover gehoord: Nederland gaat zijn best doen de Olympische spelen in 2028 naar ons land te krijgen. In de afgelopen Statenvergadering werd een voorstel ingebracht om in de aanloop daar naar toe per jaar 250.000 euro apart te zetten voor een sportevenement. Ik wil u een deel van de inbreng van onze fractie niet onthouden:

”Voorzitter, in onze fractie zijn de afwegingen niet makkelijk gemaakt. Er was druk om (er werd gezegd écht éénmalig) af te wijken van de ingeslagen Provincie Nieuwe Stijl-koers. Al die positieve effecten die uitgaan van een Olympisch plan – wie kan daar tegen zijn?

Ook in onze fractie klonk het geluid om toe te geven. Toch hebben we daar niet toe besloten. (Onze bezwaren zijn daarbij niet ingegeven door levensbeschouwelijke overwegingen, maar ze zijn wel principieel.)

Bij de coalitieovereenkomst hebben wij ingestemd met Provincie Nieuwe Stijl: de provincie doet alléén kerntaken, taken direct bij de burger zijn voor de gemeenten. Wij hebben het college hierin gesteund, óók als het ons pijn deed. (En dat was met name het geval toen subsidies aan het zo verschrikkelijk belangrijke preventief jeugdwerk werd afgebouwd, omdat dat een taak van gemeenten is.)

In dit geval is duidelijk dat voor het verlenen van subsidie aan het turngala -en dat geldt uiteraard ook voor subsidies aan andere sportevenementen- inpassing in PNS niet mogelijk is. Dat wordt ook toegegeven. De consequentie is dan duidelijk: Niet doen."

Het bleek dat we in onze visie niet alleen stonden. Het geld wordt niet voor dit doel gereserveerd. In tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, laten Provinciale Staten echt wel eens de tanden zien!

Dit artikel verschijnt tevens in onze uitgave Vizier van maart 2010

 

Labels

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2010

Geen berichten gevonden