Verouderd Keringhuis krijgt toch onze steun

Maeslantkering03 april 2010

De provincie Zuid-Holland stelt geld beschikbaar voor verbetering van de expositie in het Keringhuis bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Dat was de uitkomst van een stemming in Provinciale Staten van Zuid-Holland, afgelopen woensdag. De tentoonstellingsruimte moet daarmee een eigentijdse vormgeving krijgen. Voor de ChristenUnie-SGP was het voorstel aanleiding voor een belangrijke kanttekening.

Fractielid Jantien Fröling verwoordde ons standpunt: “Het Keringhuis is van grote waarde voor de kennis van de Deltawerken. We onderkennen dat de vormgeving van de tentoonstelling erg verouderd is en onderschrijven het belang van vernieuwing maar we vinden dit in de huidige vorm geen provinciale taak. De Deltawerken waren en zijn een Rijksverantwoordelijkheid. De bekostiging zou dan ook volledig voor rekening van Rijkswaterstaat, als exploitant van het Keringhuis, moeten komen”.

Toch heeft de fractie niet tegen het voorstel voor een éénmalige bijdrage van 100.000 euro gestemd. Reden hiervoor was de toezegging van de gedeputeerde om er bij Rijkswaterstaat op aan te dringen meer inkomsten uit de exploitatie te halen. “We verbazen ons dat voor een bezoek aan deze tentoonstelling geen entree betaald hoeft te worden. Bovendien zijn er enkele vergaderzalen die commercieel verhuurd kunnen worden.  Dat stelt het Keringhuis in staat in haar eigen kosten te voorzien, waardoor straks de jaarlijkse subsidie beëindigd kan worden”, aldus Fröling.
Daarnaast deed gedeputeerde Dwarshuis de toezegging dat deze subsidie er toe zal leiden dat er meer provinciale wateropgaven aan de tentoonstelling worden toegevoegd. Het Keringhuis zal daarmee een tentoonstelling worden van landelijke én provinciale wateropgaven.

Labels

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2010

Geen berichten gevonden