Inzet SGP/ChristenUnie Groene Hart in Nota Ruimte

17 januari 2005

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de Nota Ruimte. De positie van het Groene Hart speelt hierin een belangrijke rol. De statenfracties van de SGP en ChristenUnie in de 4 randstadprovincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht hebben gezamenlijk een discussiestuk opgesteld over het Groene Hart.
Zij hebben daarbij een aantal principiele uitgangspunten geformuleerd, van waaruit een vertaling wordt gegeven naar een aantal praktische onderwerpen.
Zij willen in hun rol als volksvertegenwoordigers in de betrokken provincies dit ook als inzet gebruiken voor hun beleid rondom het Groene Hart.

Op 17 januari heeft de Tweede Kamer de Nota Ruimte besproken. De positie van het Groene Hart speelt hierin een belangrijke rol. De statenfracties van de SGP en ChristenUnie in de 4 randstadprovincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht hebben gezamenlijk een discussiestuk opgesteld over het Groene Hart.
Zij hebben daarbij een aantal principiele uitgangspunten geformuleerd, van waaruit een vertaling wordt gegeven naar een aantal praktische onderwerpen.
Zij willen in hun rol als volksvertegenwoordigers in de betrokken provincies dit ook als inzet gebruiken voor hun beleid rondom het Groene Hart.

Deze notitie is recent aangeboden aan de Tweede Kamerfracties van de ChristenUnie en de SGP.

Bijgaand treft u deze notitie aan.

De hoofdpunten uit deze notitie zijn:
1. Op het gebied van wonen moet een restrictief (beperkend) beleid gelden voor nieuwbouw. Alleen als aangetoond wordt dat nieuwbouw voor de natuurlijke aanwas van een gemeente niet binnen de vastgestelde "rode contouren" kan worden opgevangen, kan buiten die contour worden gebouwd. Maar niet als die grenst aan waardevol natuurgebied.
2. Voor een vitaal platteland is het noodzakelijk dat melkveehouderijen economisch sterke ondernemingen zijn. Verbreding van de landbouw, door allerlei bedrijfstakvreemde activiteiten te ontplooien, kan tijdelijk een oplossing bieden, maar is geen structurele optie.
3. Het kan voor regio's worden toegestaan bedrijfsterreinen te ontwikkelen, afhankelijk van de eigen regionale economische behoefte.
4. Wat betreft natuur en recreatie biedt het Groene Hart veel mogelijkheden. Het gebied mag echter geen "nationale recreatietuin" worden. Voor het veenweidegebied moeten ingrijpende maatregelen getroffen worden, in het bijzonder wat betreft de drooglegging. Beschermwaardige natuur moet worden beschermd, maar dit geldt niet voor alle groen.
5. Om het Groene Hart te beschermen moet de overheid ingrijpen, maar dat kan alleen effect hebben als er overleg is met de gebruikers en bewoners. Het Rijk moet duidelijk grenzen bij wet vastleggen, zodat daar geen discussie over kan bestaan. Ook moet het Rijk zorgen voor voldoende financiƫle middelen om het Nationaal Landschap te beschermen. Gemeenten en provincies moeten goed onderbouwde plannen laten vastleggen in streekplannen.
[file=22]

In juni 2004 hebben Provinciale Staten een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de Nota Ruimte.
Lees hier de bijdrage van Joop Evertse in het debat over deze brief.

Labels

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2005

Geen berichten gevonden