Vragen, toezeggingen en successen: het commissiewerk van Djoeki van Woerden
Herfstvakantie, tijd voor een terugblik. ChristenUnie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat we werk maken van schonere lucht, water, bodem en soortenrijkdom in de natuur. Hoe concreter hoe beter, wat ons betreft. Ik kreeg in Statencommissies afgelopen weken de volgende zaken toegezegd:
- Natuur: Zet zoden aan de dijk. Als je verschillende soorten grassen en bloemen op dijken zaait i.p.v. alleen maar raaigras, dan versterk je de dijk. Dat blijkt uit onderzoek: https://lnkd.in/eNBAaZHw
Op dijken langs de grote rivieren wordt dit (via het https://www.hwbp.nl/) toegepast, maar er zijn veel meer dijken. Maak daarvan snelwegen voor bijen en vlinders. Op ons verzoek gaat het college de boer op richting dijkbeheerders en wordt https://lnkd.in/ea9qq4H4 opgenomen in het programma Natuurinclusief. - Bodemdaling: De bodem daalt, dat geldt ook voor de provinciale budgetten na 2026. Maar wie betaalt dan de maatschappelijke kosten van bodemdaling? Op ons verzoek gaat het college hierover in gesprek met o.a. gemeenten.
- Waterhoeveelheid: Onze motie om bij het beoordelen van een ruimtevraag (van industrie, wonen, natuur) meer rekening te houden met de watervraag en -beschikbaarheid, werd unaniem gesteund. https://lnkd.in/ezFkc4du . We dringen geregeld aan op het meer klimaatadaptief inrichten van Zuid-Holland.
- Drinkwater: Schaarste moeten we zien te voorkomen door o.a. waterbesparing. Gedeputeerde zoekt uit hoe de provincie waterbesparing kan stimuleren bij bouwprojecten, via grijswatersystemen en regenwatersystemen.
- Waterkwaliteit: Schoon water is van levensbelang. Wat ons betreft maakt het college haast met bronaanpak en met het actualiseren van milieuvergunningen. Ook zien wij graag meer grip op afvalwater en industriële lozingen via het riool. Antwoorden op onze schriftelijke vragen: https://lnkd.in/eMRDz_yE. In 2027 moeten we de waterkwaliteit sterk verbeterd hebben en aan de Europese normen voldoen. Op ons verzoek maakte het college de stappen van betrokkenen inzichtelijk via een routekaart KRW en plaatst dat op de provinciale website.
- Schoner drinkwater: Water zuiveren van PFAS en andere stoffen is een groeiend probleem. Graag zien we dat het college bij de waterpartners uitvraagt wat, naast bronaanpak, nodig is om waterzuivering toekomstbestendig en betaalbaar te houden. Evt. via een hackaton om met water-experts oplossingen te verzamelen.
- Grondwater: in Duin Rijn West wordt de fosfaatnorm overschreden. Het college heeft aan ons toegezegd dat het doorgaat met het project Regiocertificering Duin en Bollenstreek, ondanks het grotendeels wegvallen van het rijksbudget. In de verordening hebben we eerder geregeld dat grondwater beter wordt beschermd tegen ultradiepe geothermieboringen.