Werkbezoek Archeon 1 april 2009

Aan het werk (1)03 april 2009

Statenleden Henk van Dieren en Willy de Zoete brachten op 1 april een bezoek aan historisch themapark Archeon samen met de Statencommissies Samenleving en Ruimte&Wonen.

Na ontvangst met Middeleeuws appelgebak en eigentijdse koffie worden twee presentaties voorgeschoteld over Provinciale Archeologie. Sprekers zijn gedeputeerde Van Engelshoven en Provinciaal archeoloog dhr. Proos. Aan bod komen de regelgeving zoals vastgelegd in het Verdrag van Malta, kortweg 'de verstoorder betaalt', en de liberalisering in de archeologie. Door deze laatste ontwikkeling komt de kwaliteit van met name het inventariserend onderzoek onder druk te staan: tijdige voltooiing wordt het leidende criterium.

De komende tijd gaat men zich in Zuid-Holland focussen op vijf thema's, vastgelgd in de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie. Hiermee wordt gepoogd het archeologisch onderzoek binnen de provincie meer kader mee te geven en zo versnippering tussen gemeenten te voorkomen.

De ochtend wordt afgesloten met een rondleiding door het Archeon met directeur Jack Veldman. De Statenleden krijgen uitleg over de bouw van een bronstijdboerderij en over een nieuw project dat in samenwerking met de Provincie wordt ondernomen: het Provinciaal Archeologisch Centrum. Dit centrum, gecombineerd met een Romeins museum, zal naast de ingang van het Archeon worden gevestigd. Doel is informatie te bieden over de archeologie van de regio en plek te bieden aan archeologische werkgroepen en onderzoekers.

 


Klik hier voor de fotoreportage

Labels
Foto's
Werkbezoek

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2009

Geen berichten gevonden