Zuidoord: vrijwilligheid bij natuurbeheer

zuidoord1a (610x192)20 oktober 2010

“Betrek de bewoners bij de inrichting van de polder en vergroot daarmee het draagvlak voor natuurbestemming”, aldus statenlid Henk van Dieren bij de behandeling van het voorstel over natuurbeheer in polder Zuidoord bij Bernisse. Bij de behandeling van het zogeheten inpassingsplan heeft de fractie dit standpunt onderstreept met een motie.

Volgens Van Dieren leeft nog te veel de gedachte dat de natuurdoelstellingen alleen te realiseren zijn door de benodigde grond daarvoor in eigendom te verkrijgen. Dit blijkt op veel weerstand te stuiten bij agrariërs, vooral de gedachte dat de grondverkoop gedwongen zou moeten geschieden. Onze fractie kan zich deze weerstand voorstellen. Van Dieren: “De fractie is van mening dat het ook duidelijker moet worden dat het realiseren van natuur mogelijk moet zijn, door middel van vrijwillige verwerving of door particulier natuurbeheer door agrariërs zelf. Deze hoeven hun grond dan niet te verkopen en ontvangen een passende vergoeding voor het beheer. Hiermee ontstaat een extra bedrijfsactiviteit.

De fractie diende tijdens het debat een motie in om mogelijk te maken dat agrariërs hun gronden vrijwillig afstaan of eigen grond omzetten naar natuur en dit tegen vergoeding gaan beheren. De motie werd unaniem aanvaard.

“Wanneer agrariërs bereid en in staat zijn de natuurdoelstellingen zoals bepaald op grond van Europees, landelijk en provinciaal beleid te realiseren, dan is het een goede zaak deze mogelijkheden te onderzoeken. Als alternatief blijft vrijwillige verwerving door de overheid”, aldus Van Dieren.

Labels

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2010

Geen berichten gevonden