Odfjell: langdurig onbeheerste veiligheidssituatie

Odfjell voorzijde rapport OvV V&M 07-2013 (2a 1121x353)08 juli 2013

“Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat er bij Odfjell onaanvaardbare risico's zijn genomen ten aanzien van de veiligheid van medewerkers en inwoners van het betrokken gebied?” Dat was wel de meest prangende vraag die Statenlid Servaas Stoop bij het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) op tafel legde.

Naar aanleiding van misstanden bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een diepgaand onderzoek ingesteld. Omdat de provincie het bevoegd gezag is voor de milieuvergunningen kwam de Statencommissie Verkeer en Milieu hierover begin juli in een extra vergadering bijeen.
De bevindingen van de Onderzoeksraad waren schokkend. Een samenvatting.
Het interne veiligheidstoezicht deugde niet; vergunningen werden niet nageleefd; de Milieudienst Rijnmond (DCMR) handelde te meegaand en vergunningen waren niet up-to-date; toezichthouders waren niet scherp genoeg; sancties werden niet of nauwelijks opgelegd; de (politiek) bestuurlijke betrokkenheid was beneden de maat.

Gedeputeerde Staten hebben erkend dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie en dat een kritisch zelfonderzoek nodig is. Er worden intussen al maatregelen in gang gezet waaronder een nieuwe nota over vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Stoop stak ook de hand in eigen boezem. “Hoe is het mogelijk dat de verschillende onderdelen van de totale overheidsketen, van ambtelijke medewerkers tot en met de politiek en bestuurlijk verantwoordelijken, niet of onvoldoende de situatie hebben kunnen of misschien zelfs willen doorbreken?”
De Staten moeten ook kritisch naar zichzelf durven kijken. In het verleden is te makkelijk een aantal stukken over handhaving zonder bespreking voor kennisgeving aangenomen. Door onze fractie zijn destijds wel grote vraagtekens gezet bij het meer verantwoordelijkheid leggen bij de bedrijven en hen zelf laten controleren. Wij vonden en vinden dat vertrouwen verdiend moet worden en dat controle door de overheid de veiligheidsklep is, aldus Stoop.

Het is in dit geval weinig vreugdevol om gelijk te krijgen.

Labels

« terug naar overzicht

Nieuwsarchief > 2013

Geen berichten gevonden