CU en VVD stellen vragen over intercitystatus Schiedam

Schiedam station IMG_2264a 624x27021 november 2015

De Tweede Kamerfracties van ChristenUnie en VVD hebben vragen gesteld over de capaciteitsknelpunten op de spoorcorridor Den Haag-Rotterdam waarbij Schiedam Centrum zijn intercitystatus dreigt te verliezen. Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Betty de Boer (VVD) gingen in Schiedam op bezoek.

De komende jaren moet het aantal intercity’s tussen Den Haag en Rotterdam toenemen van zes naar acht per uur en het aantal sprinters van vier naar zes per uur. Het kabinet wil daartoe de seinen aanpassen en Schiedam Centrum opgeven als intercitystation.

Dik-Faber: ”Voor 19 miljoen euro komen er straks meer treinen, maar hebben reizigers uit Schiedam geen intercity meer. Dat moet anders kunnen. Schiedam is een belangrijk overstapstation. Als de Hoekse Lijn straks is omgebouwd tot metro zullen er nog veel meer reizigers gaan overstappen. Ook de NS wil dat Schiedam zijn intercity houdt!”

Een mogelijke oplossing is om de sporen van de Hoekse Lijn, die niet meer nodig zijn na de komst van de metro, aan te sluiten op de sporen naar Delft en Den Haag.  Betty de Boer: ”Treinen kunnen elkaar inhalen tussen Rotterdam en Schiedam. Zo wordt de kans op vertraging voor alle reizigers tussen Den Haag en Rotterdam kleiner. Ik heb begrepen dat het vooral om het aanpassen van wissels gaat en mogelijk is de investering in de seinen dan niet nodig. We willen graag weten hoe de staatssecretaris hier naar kijkt.”

De Kamerleden vragen de staatssecretaris ook welke mogelijkheden er eventueel zijn om station Schiedam Kethel alsnog te realiseren. De Boer: ”De ruimtelijke reservering is er”. Carla Dik-Faber: ”Tot nu toe is een station Schiedam-Kethel steeds afgeschoten omdat juist door de drukte op het traject veel dure maatregelen nodig waren. Als de sporen van de Hoekse Lijn beschikbaar komen voor de treinen naar Delft en Den Haag zijn er misschien mogelijkheden station Schiedam Kethel veel goedkoper te realiseren.”

 

Lees de schriftelijke vragen

.

Labels

« terug naar overzicht