Een overzicht
van ons werk in de afgelopen periode
van ons werk in de afgelopen periode
Cultuur en erfgoed verrijken ons leven. De ChristenUnie heeft met een amendement eenmalig geld vrijgemaakt voor het nationale bevrijdingsfestival in Den Haag. Ook zorgden we voor extra geld waarmee Rijksmonumenten gerestaureerd kunnen worden.
De ChristenUnie toont blijvende inzet voor de kansen van starters en jonge gezinnen op de woningmarkt. De bouw van woningen versnellen, met nadruk op sociale woningbouw, betaalbare koop- en huurwoningen, zodat iedereen een passende woning kan vinden. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2024 werd ons amendement om een extra impuls te geven aan de (sociale) woningbouw aangenomen.
De ChristenUnie heeft het initiatief genomen tot een hoorzitting over de PFAS-uitstoot van Chemours. Met de motie ‘Nul uit de pijp!’ wil de ChristenUnie een signaal geven dat het welzijn van omwonenden en de natuur nooit de dupe mogen worden van economische belangen.
De beperkte ruimte in Zuid-Holland dwingt tot het maken van keuzes. De ChristenUnie denkt mee over de inrichting van het landschap en houdt toezicht op de plaats van woningbouw, landbouw, natuur, vervoer en energie.
Een vitale samenleving in stad en op het platteland is belangrijk, met ruimte om er voor elkaar te zijn én ruimte om van elkaar te verschillen. De fractie heeft regelmatig gepleit voor fysieke en financiële toegankelijkheid van voorzieningen en vraagt aandacht voor maatschappelijke problemen zoals antisemitisme.
Het openbaar vervoer is een levensader die mensen met elkaar verbindt. De ChristenUnie knokt niet alleen om het regionale openbaar vervoer te behouden, maar ook om het te verbeteren. Dankzij een amendement van de ChristenUnie blijft er in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee twee keer per uur een bus rijden.
Met succes heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor het beschermen van grondwater tegen vervuiling door boringen geothermie. De ChristenUnie heeft het college gevraagd om in samenwerking met de waterschappen een routekaart Kader Richtlijn Water te maken.
De ChristenUnie heeft samen met andere partijen geld vrijgemaakt voor het voortzetten van het meerjarig Actieplan Boerenlandvogels. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en wordt het aantal weidevogel-broedparen op niveau gebracht.
Boeren zijn onmisbaar als voedselproducenten en als beheerders van het landschap. Het doel is vitale landbouw in evenwicht met biodiverse natuur. De ChristenUnie heeft aangedrongen op het financieel aantrekkelijker maken voor boeren van natuur- en weidevogelbeheer.
Een economie draait om mensen en hun welzijn; niet uitsluitend om financiële welvaart. De ChristenUnie heeft in het college het economisch beleid in de provincie kunnen richten op het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en niet enkel op de zogenoemde ‘topsectoren’.
Ook de volgende generaties moeten van de schepping kunnen genieten. Daarom steunt de ChristenUnie de energietransitie in Zuid-Holland en zetten we in op groene energie die grondstoffen bespaart en de uitstoot van CO2 verkleint.
Cultuur en erfgoed verrijken ons leven. De ChristenUnie heeft met twee amendementen, één motie en via deelname aan het college extra geld vrijgemaakt voor cultuur en erfgoed. Met succes is een deel van de bezuinigingen op de vaste partners teruggedraaid, is er extra geld vrijgemaakt voor restauratie van rijksmonumenten en is het budget eindelijk structureel in de begroting opgenomen zodat continuïteit is gewaarborgd.
Daarnaast heeft de ChristenUnie met amendement 768 eenmalig geld vrijgemaakt voor het nationale bevrijdingsfestival Den Haag. Met dit geld is onder meer een inhoudelijk programma in het provinciehuis aangeboden met onder meer een talkshow over antisemitisme. Het nationale bevrijdingsfestival in Rotterdam wordt al veel langer gesteund. De ChristenUnie spant zich ervoor in dat de provincie ook de komende jaren beide festivals steunt.
Ook zorgde de ChristenUnie met dit amendement voor 2,2 miljoen euro waarmee de restauratieachterstand van Rijksmonumenten in Zuid-Holland ingehaald kon worden.
De ChristenUnie toont blijvende inzet voor de kansen van starters en jonge gezinnen op de woningmarkt. De bouw van woningen versnellen, met nadruk op sociale woningbouw, betaalbare koop- en huurwoningen, zodat iedereen een passende woning kan vinden. Daarom diende de ChristenUnie een amendement in waarmee we een extra impuls geven aan de (sociale) woningbouw in Zuid-Holland. Hiermee wordt het subsidieplafond met 2,7 miljoen euro verhoogd, waardoor de bouw versneld kan worden en de onrendabele top in woningbouwprojecten gedekt kan worden.
De ChristenUnie vraagt aandacht voor de aanpak van vervuilende bedrijven. Daarom nam de ChristenUnie het initiatief tot een hoorzitting over chemiebedrijf Chemours, waarbij de fractie de directie aansprak op de schade die de decennialange PFAS-uitstoot heeft aangericht in de omgeving. Met de aangenomen motie ‘Nul uit de pijp!’ wil de ChristenUnie een signaal geven dat het welzijn van omwonenden en de natuur nooit de dupe mogen worden van economische belangen. Ook riep Djoeki van Woerden-Kerssen via een motie het College op om een PFAS-Taskforce-website op te zetten om inwoners en overheden een overzicht te geven van PFAS-vervuiling.
De beperkte ruimte in Zuid-Holland dwingt tot het maken van keuzes. De ChristenUnie denkt mee over de inrichting van het landschap en houdt toezicht op de plaats van woningbouw, landbouw, natuur, vervoer en energie.
Een vitale samenleving in stad en op het platteland is belangrijk, met ruimte om er voor elkaar te zijn én ruimte om van elkaar te verschillen. De fractie heeft regelmatig gepleit voor fysieke en financiële toegankelijkheid van voorzieningen. Ook heeft de ChristenUnie de inclusie-agenda verbreed door aandacht te vragen voor inclusiviteit voor alle groepen en bijvoorbeeld voor het signaleren van antisemitisme.
De ChristenUnie heeft met motie 1171 opgeroepen om als provincie bij te dragen aan de aanpak van het toenemende antisemitisme. Het College stelde op 27 juni 2023 een beperkte aanpak voor. De ChristenUnie en veel andere partijen vonden dit te mager. Het College heeft de aanpak uitgebreid, onder meer door meer aandacht voor educatie over de holocaust. In een debat op 10 april 2024 heeft de ChristenUnie stevig stelling genomen tegen antisemitisme.
Het openbaar vervoer is een levensader die mensen met elkaar verbindt. Belangrijk voor werk, voor familiebezoek, voor school. En belangrijk voor een vitaal platteland. De ChristenUnie knokt om het regionale openbaar vervoer te verbeteren. Zo heeft de ChristenUnie met succes gestreden voor betere bereikbaarheid van kleine kernen, zoals in de duin- en bollenstreek. Het College had een bezuiniging aangekondigd. Na een motie hebben de provincie en gemeenten alsnog een onderbouwd en gedragen plan gemaakt voor het oorspronkelijke beschikbare bedrag. Het college heeft hierdoor besloten de bezuiniging terug te draaien.
De ChristenUnie heeft zich ingezet in om verdere verschraling van openbaar vervoer in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee tegen te gaan. Dankzij een amendement van Steven Datema kunnen bewoners ervan op aan dat er tijdens de spits twee keer per uur een bus blijft rijden. Ook steunde de ChristenUnie samen met GL-PvdA de terugkeer van een vaste lijnbus naar Herkingen.
De ChristenUnie heeft met succes aandacht gevraagd voor het beschermen van grondwater tegen vervuiling door boringen geothermie. De ChristenUnie heeft het college gevraagd om in samenwerking met de waterschappen een routekaart Kader Richtlijn Water te maken. Het college heeft in kaart gebracht welke stappen gezet moeten worden om de waterkwaliteitsdoelen in 2027 te halen. De ChristenUnie heeft het cruciale belang van voldoende waterbeschikbaarheid voor het tegengaan van bodemdaling in veenweidegebieden onder de aandacht gebracht. Met een aantal andere partijen heeft de ChristenUnie een watersymposium georganiseerd bij de heropening van het provinciehuis om het belang te benadrukken van het vroegtijdig integreren van water, bodemdaling en klimaatadaptatie in ruimtelijke ontwerpen.
De ChristenUnie heeft samen met andere partijen geld vrijgemaakt voor het voortzetten van het meerjarig Actieplan Boerenlandvogels. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en wordt het aantal weidevogel-broedparen op niveau gebracht. Ook heeft de ChristenUnie er mede voor gezorgd dat er bij het intekenen van ecologische verbindingszones maatwerk wordt geleverd: zijn de lijnen die getrokken worden op de kaart wel logisch in de praktijk, voor de eigenaren van de betreffende percelen?
Boeren zijn onmisbaar als voedselproducenten en als beheerders van het landschap. Het doel is vitale landbouw in evenwicht met biodiverse natuur. De ChristenUnie heeft aangedrongen op het financieel aantrekkelijker maken voor boeren van natuur- en weidevogelbeheer. Ook heeft de ChristenUnie bij het college aangedrongen om zich hard te maken bij het Rijk en het CTGB (College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) om groene gewasbeschermingsmiddelen sneller toe te laten. De ChristenUnie heeft het college gevraagd om de ketenpartijen in de landbouw (banken, supermarkten, agro-industrie) rond de tafel te zetten om met boeren een leefbaar verdienmodel te ontwikkelen en werk te maken van een eerlijke prijs en een niet-vrijblijvende bijdrage van deze ketenpartners aan de landbouwtransitie. Tenslotte heeft de ChristenUnie met twee moties een opdracht aan het college gegeven om met prioriteit de PAS-melders te legaliseren.
Een economie draait om mensen en hun welzijn; niet uitsluitend om financiële welvaart. De ChristenUnie heeft in het college het economisch beleid in de provincie kunnen richten op het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en niet enkel op de zogenoemde ‘topsectoren’. De provincie brengt MKB-ondernemers en gemeenten samen met MKB-deals. Ook heeft de ChristenUnie actief de ambitie ondersteund om een omslag te maken naar een meer duurzame en circulaire economie in alle sectoren in heel Zuid-Holland.
Ook de volgende generaties moeten van de schepping kunnen genieten. Daarom steunt de ChristenUnie de energietransitie in Zuid-Holland en zetten we in op groene energie die grondstoffen bespaart en de uitstoot van CO2 verkleint.
De ChristenUnie heeft in 2019-2022 het Klimaatakkoord onderschreven, de Regionale Energiestrategieën 1.0 in Zuid-Holland vastgesteld en het provinciaal ruimtelijk beleid is hierop aangepast. De ChristenUnie heeft ingestemd met een investering in een warmteleiding van Rijswijk naar Leiden (WLQ+). De in de voorgaande periode vastgestelde opgave van 735,5 MW aan windenergie wordt waarschijnlijk eind 2023 gehaald.