Milieu
Milieu en volksgezondheid Onze natuurlijke omgeving speelt een belangrijke rol als het gaat om onze veiligheid en gezondheid. De omgevingsdiensten die verantwoordelijk zijn voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) zijn daarbij van groot belang. De provincie moet altijd in nauw contact staan met de betrokken omgevingsdiensten en erop toezien dat de VTH-taken worden nageleefd. Dan gaat het bijvoorbeeld om de luchtkwaliteit, geluid en waterkwaliteit, maar ook om de spreiding van risico’s voor wat betreft de veiligheid van de leefomgeving en de volksgezondheid.
Onze keuzes:
- De provincie draagt als opdrachtgever van omgevingsdiensten zorgt voor voldoende financiering zodat zij de handhaving en vergunningverlening optimaal kunnen uitvoeren. Er moet ook voldoende ruimte zijn om te investeren in het versterken van hun informatiepositie en toereikende ondersteuning door IT.
- De provincie licht de komende vier jaar alle bestaande omgevingsvergunningen/Wabovergunningen – waarvoor de provincie het bevoegd gezag is – door of op grond van Beste Beschikbare Technieken of andere wettelijke bepalingen, of de voorschriften kunnen worden aangescherpt. De provincie zorgt ervoor dat alle vergunningen inzichtelijk en openbaar toegankelijk zijn.
- Bedrijven met hoge risico’s voor gezondheid, veiligheid en het milieu worden geclusterd. Bedrijven die hinder veroorzaken hinderen dan vooral elkaar en bedrijven die weinig hinder veroorzaken kunnen dichterbij woningen worden gebouwd.
- De provincie stelt een actieplan Geluid op om de hinder van geluid van (spoor)wegen en de luchtvaart terug te brengen.
- De provincie zet verder in op het verbeteren van de luchtkwaliteit: onder andere minder (ultra)fijnstof. Zij werkt aan de uitvoering van het Schone lucht-akkoord. Dit akkoord streeft naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016.