Natuur
De ChristenUnie wil dat ook volgende generaties kunnen genieten van de grootsheid van Gods schepping. Juist in de natuur zien we die grootsheid. In coronatijd hebben veel mensen de natuur herontdekt. De explosieve toename aan recreatief gebruik had echter ook een keerzijde: er vond meer verstoring plaats. Verder zien we overal om ons heen dat milieuvervuiling de natuur aantast, dat de biodiversiteit (soortenrijkdom) afneemt en dat natuur vaak in de verdrukking komt door economische activiteiten. De natuur levert schoon drinkwater en allerlei andere ‘ecosysteemdiensten’ die van levensbelang zijn, waarvan de waarde moeilijk in geld is uit te drukken.
Natuurinclusieve samenleving
De ChristenUnie streeft naar een natuurinclusieve samenleving waarbij de natuur geen sluitstuk is maar een uitgangspunt. We vinden het belangrijk dat er regels zijn die de natuur beschermen en dat het belang van de natuur eerlijk afgewogen wordt tegen andere belangen. Natuurinclusiviteit moet daarbij het uitgangspunt zijn. We moeten leren leven met een veranderend klimaat en onze natuur en het beheer daarop inrichten in zowel stedelijke-, natuur- en plattelandsgebieden. Een goed natuurbeleid kan niet zonder langjarige kaders voor doelen en vergoedingen, een adequate ruimtelijke sturing, een passende beloning voor geleverde diensten en een intensieve samenwerking tussen overheid, terrein beherende organisaties, boeren en particulieren. De ChristenUnie vindt het belangrijk om samen te werken met de waterschappen om de waterkwaliteit en het watersysteem verder te versterken en toekomstbestendig te maken.
Onze keuzes:
- De provincie zet in op een natuurinclusieve samenleving waarbij aandacht voor natuur en biodiversiteit het uitgangspunt is.
- Natuurbeheer door particulieren en boeren moet kunnen bijdragen aan een verdienmodel voor deze zelfrealisatoren.
- De provincie gaat hittestress in stedelijke omgeving tegen door gemeenten en andere partijen te stimuleren om groene oases en waterpleinen te realiseren.
- De provincie stimuleert een betere samenhang tussen natuur- en klimaatbeleid: klimaatadaptatie krijgt prioriteit in het natuurbeleid.
- De provincie voert samen met organisaties en agrarische collectieven het Actieplan boerenlandvogels uit. Uit natuurrapportages blijkt dat het slecht gaat met weidevogels en akkervogels. De rijksoverheid wil de bescherming van weidevogels een extra stimulans geven en provincies moeten daarop inspelen.
- De provincie geeft prioriteit aan de bestrijding van exoten omdat invasieve soorten zoals de Amerikaanse rivierkreeft voor veel schade zorgen.