Stad en platteland
De ChristenUnie wil zich inzetten voor een goede samenwerking tussen de landbouwsector en de ondernemers en inwoners van het stedelijk gebied. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners in stedelijke gebieden zich bewust zijn van waar hun voedsel vandaan komt, wat er in de landbouwsector speelt en waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt.
De relatie stad-land kan flink versterkt worden. Het stedelijk gebied in de omgeving is steeds belangrijker als afzetgebied. Steeds meer mensen die wonen in stedelijk gebied, hebben een eerlijke prijs over voor producten uit de buurt met een aansprekend verhaal en stellen hogere eisen aan dierenwelzijn en landschappelijk schoon. Het draagvlak bij (kritische) burgers kan toenemen als er meer zicht is op de landbouw en de dilemma’s die er spelen. De nadruk komt meer te liggen op korte ketens en op samenwerking tussen producenten bij het vermarkten van producten. De groei van het aantal inwoners betekent een groeiende stroom mensen die er in hun vrije tijd op uit trekken, dat biedt kansen voor agro-toerisme. Deze vrijetijdseconomie vraagt een aantrekkelijk agrarisch landschap, met vooral grondgebonden landbouwbedrijven die passen bij de schaal van het cultuurhistorisch waardevolle landschap.
Onze keuzes
- De provincie stimuleert: Een betere verbinding tussen boeren en burgers, onder meer door het ontwikkelen van kortere ketens en het stimuleren van agro-toerisme.
- De oprichting van nieuwe coöperaties waarin boeren en tuinders zich kunnen verenigen om samen sterk te staan tegenover de machtige inkooporganisaties en supermarkten.
- Het oprichten van regionale voedselmarkten met gebiedscoöperaties die het voedsel rechtstreeks van boeren naar burgers loodsen.
- Het oprichten van streekfondsen: agrarisch natuurbeheer is niet alleen van boeren, maar vraagt ook betrokkenheid van burgers en bedrijven.
- Innovatieve projecten, netwerken en initiatieven als Groene Cirkels, proeftuinen, voedselfamilies.