VIZIER 2021-1 (maart)
In ’t Vizier
Het ‘feest van de democratie’ ligt net achter ons. We zijn dankbaar dat onze beide partijen hun zetels in de Tweede Kamer hebben kunnen behouden. Maar we constateren wel, opnieuw, dat de omvang van de christelijke partijen gestaag afneemt. Allerlei kwalijke plannen over leven en dood, medisch-ethisch handelen en genderideologie zullen opnieuw besproken en besloten gaan worden. Dat maakt ons onzeker. Waar stopt dit?
Toch hoeven we daar niet in te blijven hangen. Gods beloften staan! In de hele geschiedenis is steeds weer duidelijk geworden dat Zijn beloften vervuld worden. Zo kwam Jezus op aarde. Hij overwon de dood. Het evangelie is daarna over de gehele wereld gegaan en Zijn aanhang groeit nog steeds. En ook de laatste beloften zullen in vervulling gaan. Tegelijkertijd betekend dit niet dat het voor ons gemakkelijk zal blijven. Dat zagen we ook in de recente discussie in de Staten over Inclusiviteit. In de basis een prachtige Bijbelse opdracht! Dat was ook de kern van onze inbreng. Maar we hebben ook eerlijk aangegeven dat we ongelijkheid zien als we kijken hoe hier mee omgegaan wordt, bijvoorbeeld bij het Regenboogbeleid ten opzichte van andere groepen die te maken hebben met uitsluiting.
Verder vindt u in deze vizier de stand van zaken over woningbouw, geothermie, kolibries en schaatsen. Met betrekking tot de agenda voor de komende tijd staan ons drukke maanden te wachten. Binnenkort buigen we ons over de gebruikelijke zaken zoals de jaarrekening, de voorjaarsnota en de kadernota. En de problematiek rond Corona, het warmtedossier en het stikstofdossier gaan ook onze agenda’s vullen. Kortom, we hoeven ons niet te vervelen de komende tijd. Dat is niet erg want ik zie een fractie die er zin in heeft. Dat stemt mij dankbaar!
Nico de Jager, fractievoorzitter
Achterbanbijeenkomst 15 april
Namens de Statenfractie ChristenUnie & SGP Zuid-Holland nodig ik u van harte uit voor de achterbanbijeenkomst op DV donderdag 15 april 2021 om 19:30 uur. Het programma van de achterbanbijeenkomst zal in het teken staan van drie Thematafels: 1. Landbouw, Natuur en Stikstof; 2. Economie en Werklocaties; 3. Ruimte en Energie.
Deze bijeenkomst zal niet fysiek, maar via Teams plaatsvinden. Als u wil deelnemen vragen wij zich per e-mail aan te melden via m.vander.kooij@pzh.nl. Geeft u daarbij duidelijk aan welke deelsessie u aan wil deelnemen (één keuze mogelijk). Uiterlijk een week voor de bijeenkomst ontvangt u een bevestiging met de link naar Teams én duidelijke uitleg.
Onderin deze nieuwsbrief vindt u het volledige programma en de toelichting op de deelsessies. We zien uw aanmelding graag tegemoet!
Marianne van der Kooij, Fractieondersteuner
Inclusiviteit
Op 20 januari jl. is er in de Provinciale Staten gediscussieerd over Inclusiviteit. Inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Eigenlijk een prachtige -Bijbelse- opdracht, want als we om willen zien naar onze naaste dan telt iedereen toch mee? Onze fractie is van mening dat als we over gelijkheid praten we dan wel over échte gelijkheid, ook in uitvoering, moet spreken. Daar ziet onze fractie nu onderscheid in en mist aandachtsvelden.
Onze inzet is dat de aandacht gelijk verdeeld moet worden. Zoals de provincie Zuid-Holland bijvoorbeeld het Regenboog-beleid aandacht geeft, zo zou ook aandacht gegeven kunnen worden aan bijvoorbeeld de week van “ouderen”, “gezondheid”, “handicap”, enz. Dus ook hier gelijkheid: gelijkheid in aandacht! We hebben ook het groeiende antisemitisme aangekaart. In het coalitieprogramma was daar op ons initiatief al een aandachtspunt van gemaakt. We kregen de toezegging dat de Provinciale Staten de antisemitisme coördinator, welke onlangs is ingesteld door minister Grapperhaus, gaan uitnodigen voor een gesprek over de situatie in Zuid-Holland.
Nico de Jager, fractievoorzitter
Wonen: subsidie knelpunten en spreiding sociale woningbouw
Een tekort aan woningen, wie merkt daar de gevolgen niet van? Uiteraard is dit ook onderdeel geweest van de afgelopen verkiezingen. Wie heeft de oplossing? Waar doe je goed aan?
Als ChristenUnie & SGP-fractie waren we blij met de knelpuntenpot. Door middel van deze regeling konden woningbouwprojecten geld krijgen om een (financieel) knelpunt te kunnen wegwerken, zodat de woningen gebouwd konden worden. Deze regeling was beschikbaar voor zowel koop- als huurwoningen.
Gedeputeerde Koning (Wonen) heeft onlangs een motie van D66 aangegrepen om de knelpuntenpot om te zetten naar een subsidieregeling. Tot zover niet heel schokkend. Het voorstel had echter alleen betrekking op de huursector. Ofwel, er zou geen geld meer beschikbaar komen om goedkope- of middenkoop te stimuleren. Juist deze sector kan in onze zienswijze zorgdragen voor het in beweging brengen van de stilstaande woningmarkt. In de visie van de gedeputeerde heeft de huursector het op dit moment het meest nodig om de onrendabele top bij corporaties te kunnen slechten (via gemeenten). Voor ons is dit wel een discussiepunt, wat we ook duidelijk uitgesproken hebben.
Het is ons niet gelukt hier wezenlijke verandering in aan te brengen. Althans, voor het jaar 2021 hebben we geen geld voor koop beschikbaar gekregen. Wel hebben we nog enkele toezeggingen kunnen regelen, een daarvan is dat er onderzoek komt naar wat er al voor koopwoningen gedaan wordt. Dat geeft straks hopelijk meer houvast om niet alleen de woningcorporaties een stimulans te bieden, maar zeker ook de koopmarkt. Want wij zien zeker de nood op de huurmarkt, maar die is er op de koopmarkt evengoed.
Als we dan toch in de huursector gaan investeren, dan wat ons betreft ook aandacht voor álle groepen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Daarom had ik een motie voorbereid om de doelgroep dak- en thuislozen aandacht te geven. Waarom, zult u denken? Om hen weer hoop en perspectief te bieden op het normale leven. In toenemende mate krijgen we te maken met (economisch) daklozen, die dan soms met gezin en al in een noodopvang moeten bivakkeren. Bijzonder schrijnend om te zien.
Mijn voorstel was om voor deze doelgroep minimaal 10% van -door subsidie mogelijk gemaakte sociale woningen- de komende 10 jaar beschikbaar te houden, in totaal dus ongeveer 80 woningen voor Zuid-Holland. Want, ondanks de door vele gebruikte term van inclusie, in de praktijk valt deze doelgroep helaas vaak buiten de boot in tegenstelling tot bijvoorbeeld statushouders.
Wie vonden deze motie niet zo’n goed idee? Juist ja, de fracties die het zo vaak over inclusie hebben. In onze stemverklaring hebben we daarom aangegeven de tijd te nemen om in 2021 met een breed afgewogen en op de nood gerichte aanpak te komen voor de woningmarkt van Zuid-Holland. Daarin zullen ook de woningcorporaties een passender aandeel moeten leveren. Gelukkig neemt het draagvlak toe om dit soort wijzigingen in te zetten. Vol goede moed verder.
Gerard van de Breevaart, Statenlid SGP
Column: Schaatsen onder zeeniveau?!
Uitgestrekte ijsvlaktes, gekras van noren, thermosflessen koffie en chocolademelk in de rugzak. In de verte een paar andere schaatsers in het bevroren landschap. Wat hebben we genoten van de schaatstocht die wij een paar weken geleden met de kinderen maakten op verschillende poldersloten en op de Reeuwijkse Plassen. Een Elfstedentocht zat er niet in, maar wij schaatsten met plezier onze eigen “elf-wakken-tocht”: klunen over bruggetjes en polderwegen en weer door! Wat een prachtige natuur, ruimte en rust. Voor velen was dat winterweekend een geschenk in de lock down.
Nu weer te voet de polder in. Een zwaan bouwt een nest in het weiland om de hoek, een ijsvogel scheert over het water. Een boer controleert of wandelaars de hekken gesloten hebben zodat zijn schapen niet weglopen. Hij vertelt dat door alle vereisten het steeds lastiger wordt om zijn bedrijf draaiend te houden in het Groene Hart. Een deel van zijn land wordt natuurgebied, maar hij heeft ook ruimte nodig voor zijn koeien en schapen. Ik vertel hem dat wij als fractie de noodzaak zien van het beschermen en herstellen van natuur, maar dat wij ook het college kritisch volgen als het gaat om het ondersteunen van, en perspectief bieden aan, landbouwers. Van oudsher zijn zij de dragers van ons landschap. Deze tijden van stikstof, bodemdaling en overgang naar natuur inclusieve- en kringlooplandbouw zijn voor hen niet makkelijk.
De tocht gaat verder, huiswaarts, op naar een digitale fractievergadering. Op verschillende peilschalen in de sloot langs het pad is te zien dat wij onder zeeniveau leven. Al eeuwen lukt het om Zuid-Holland water robuust te maken en dat willen wij graag zo houden, daarom vraagt onze fractie ook geregeld aandacht voor klimaatadaptatie: zijn ruimtelijke plannen klimaatbestendig; wordt rekening gehouden met piekbuien, watertekort en hittestress? Worden waterschappen betrokken bij planvorming? Houden we water vast voor droge tijden? Verschillende waterschappers leveren ons waardevolle informatie.
Wij zetten ons als fractie in om dit soort zaken zo goed mogelijk te regelen, in het besef dat wij in alles afhankelijk zijn van onze Schepper. We mogen allemaal leven en werken tot Zijn eer. Dat realiseren wij ons extra in deze tijd op weg naar Pasen. ‘Wie kent de gedachten van de Heer, wie was ooit zijn raadsman? Wie heeft hem iets gegeven dat door hem moest worden terugbetaald?’ Alles is uit hem ontstaan, alles is door hem geschapen, alles heeft in hem zijn doel. Hem komt de eer toe tot in eeuwigheid. Amen. (Rom. 11:34-36)
Djoeki van Woerden-Kerssen, Statenlid ChristenUnie
Uit het waterschap: Terugblik 2019 en 2020
Het Hoogheemraadschap van Rijnland is het oudste waterschap van Nederland. De eerste vermelding dateert uit 1255, het jaar waarin Graaf Willem II van Holland laat opschrijven dat voorgenomen waterwerken in de wijde omgeving eerst aan de heemraden moeten worden voorgelegd. Tijdens mijn introductie bij het waterschap kon ik deze charter (zie foto), welke zich in het Rijnlands archief in Leiden bevindt, zelf bewonderen.
Vanaf 28 maart 2019 ben ik, René Roorda, namens de ChristenUnie/ SGP lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Onze fractie bestaat verder uit Niek van der Plas, fractievoorzitter, en Jaap Klok, commissielid.
Het hoogheemraadschap houdt de primaire en secundaire waterkeringen in zijn werkgebied –ruwweg de driehoek Gouda, Leiden, Haarlem- in stand. Het zorgt voor een goede waterstand in polders en stedelijke gebieden en voor schoon en gezond water in plassen, grachten en sloten. Daarnaast zuivert het waterschap het afvalwater van bedrijven en huishoudens. Kort gezegd: Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water.
Uitgangspunt van de ChristenUnie/ SGP-fractie Rijnland tijdens deze bestuursperiode is ons verkiezingsprogramma Waterschap en Rentmeesterschap uit 2019. De fractie werkt vanuit de vijf hoofdthema’s van dit programma: Core business, Uitdagingen voor de toekomst, Samenwerken met je partners, Gewoon goed je werk doen en Participatie van bewoners en bedrijven. Onze fractie maakt geen deel uitmaakt van de coalitie, daarom zetten wij vooral in op het leveren van kwalitatief toegevoegde waarde aan de bestuurlijke besluitvorming.
We werken vanuit het besef dat onze God de Schepper is van land en water. Dat concreet toepassen is niet altijd gemakkelijk. Er bestaat immers niet zoiets als een christelijke dijk, of afvalwaterzuivering. Toch ligt in veel van onze ideeën het zoeken van het goede voor deze wereld en haar bewoners vanuit bijbels perspectief besloten.
Laten we eerlijk zijn: veel van de bestuursbesluiten volgen logischerwijs uit de (bij wet bepaalde) opgaven van het waterschap. Veel besluiten berusten ook op ‘common sense’. Vaak zijn we blij met de initiatieven die hieruit voortkomen, zoals het aanleggen van een fullscale PACAS installatie op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Leiden Noord, waarvan de bouw inmiddels is gestart. Deze zuiveringsstap verwijdert medicijnresten en andere microverontreinigingen uit stedelijk afvalwater.
We verheugen ons over het steeds breder gedeelde besef dat klimaatadaptatie een gegeven is, als ook de noodzaak de biodiversiteit te versterken. Soms lukt het ons als partij bij besluiten de puntjes op de i te zetten, bijvoorbeeld door inhoudelijke wijzigingen voor te stellen die de kwaliteit van de informatievoorziening of verordeningen van het Hoogheemraadschap vergroten.
Wat daarbij helpt is dat de verstandhouding met de andere bestuursleden, ondanks de inhoudelijke verschillen, uitstekend is. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt naast serieuze gesprekken, veel met elkaar gelachen. Het kan zo maar zijn dat ik gebeld wordt door een Hoogheemraad om over een onderwerp waarover ik vragen gesteld heb, van gedachten te wisselen. Wat ik ook fijn vind is dat onze Dijkgraaf stuurt op besluitvorming op basis van consensus. Dat haalt de onnodig scherpe randjes van het debat.
Met dankbaarheid kijk ik dan ook terug op de afgelopen twee jaren.
René Roorda, Hillegom
NB: Het verhaal over het ontstaan van het Hoogheemraadschap van Rijnland vind u op Rijnland.net.
RES update: Erkenning wonderschone schepping?!
Windmolens mogelijk stiller door onderzoek naar kolibries. Deze onderwerpregel sprak mij in tweeërlei opzicht aan. Iets aan het geluid van bestaande en nieuwe windmolens doen, daar zal iedereen blij mee zijn. Maar de andere kant was voor mij nog aansprekender: het zoveelste voorbeeld dat de schepping, die zucht onder onze welvaart, juist weer blinkt als het gaat om de schoonheid. Om wederom tot voorbeeld te dienen hoe iets efficiënter kan.
Wat te denken van het bekroonde vleugelmodel SmartX-Alpha. De vleugel die reageert als een levend organisme op fluctuaties in de wind. Waar is de kennis vandaan gehaald? Door vogels te bestuderen met een ingenieursblik. De SmartX-Alpha vleugel heeft druksensoren (zoals ook elke veer van een vogel is verbonden met een “druksensor”), glasvezels als zenuwbanen en servo’s in plaats van spieren.
En als we het over klimaat hebben -over verwarmen, koelen, energieverbruik, etc.- waarom zouden we dan niet onze bouwstijl aanpassen naar het model van de termieten? Termieten kunnen op stiekeme wijze schade aan gebouwen en gewassen veroorzaken. Echter, deze dieren kunnen op een bijzondere wijze hun nesten vormgeven zodat er altijd een constante temperatuur heerst in hun nest. Dat doen zij door hun nesten te voorzien van ingenieuze ventilatieopeningen en kanalen, een juiste ligging t.o.v. de zon, etc. Er zijn door de mens bouwwerken die met deze systematiek zijn opgebouwd en als zodanig nagenoeg geen energievraag hebben, ondanks afwisselende temperaturen. Dát is pas besparen, en ook een van de belangrijke onderdelen in onze energietransitie.
Oftewel, de schepping lijkt voor vele zaken een oplossing te kunnen bieden. Daarom is innovatie, met oog op en voor schepping essentieel in de transitie. Kan dat iets betekenen voor de huidige werkmethode: met tussenoplossingen werken? We zullen er scherp op zijn.
Het is toch niet met droge ogen te verkopen dat de bovengenoemde voorbeelden uit de schepping door een knal, of als gevolg van doorontwikkeling, of wat ook ontstaan zijn. Dat de wereld in klimaatpaniek teruggrijpt op de schepping om de aarde te redden is bijzonder. Wat zou het een zegen zijn als de erkenning van de wonderschone schepping nog eens zou komen. Echter, zelfs voor christenen kan dit een aanklacht zijn: zien en beseffen wij wel hoe mooi en wonderlijk God de hele schepping gemaakt heeft? Durven wij daar als christelijke politici ook openlijk voor uit te komen, ook in de politieke zalen? Hoe worden indirect deze woorden van God zelf waarheid: “En zie, het was zeer goed”.
Gerard van de Breevaart, Statenlid SGP
Geothermie: zijn onze drinkwatervoorraden voldoende beschermd?
Diepe geothermie is een goed alternatief voor fossiele brandstoffen om bedrijven en huizen mee te verwarmen, maar het is niet zonder risico’s. Diepe boringen doorsnijden de aardlagen waarin zoet grondwater zit: bronnen voor ons drinkwater. Het beschermen van de kwaliteit van grondwater, regionaal oppervlaktewater en drinkwatervoorraden is een provinciale taak en het ministerie van EZK verleent vergunningen voor diepe boringen. We moeten voorkomen dat de bodem verder verzilt en dat het grondwater verontreinigd raakt door het oppompen van zeer zout warm water.
Daarom hebben wij onlangs vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld over geothermie en de bescherming van grond- en drinkwatervoorraden. Het CDA heeft de vragen mede ondertekend. Verschillende kranten en radio Delft hebben verslag gedaan van onze vragen. Inmiddels zijn de vragen beantwoord, wij gaan ons beraden of de beantwoording voldoende is en/ of welke vervolgactie nodig is.
De vragen en antwoorden download u hier: Schriftelijke vragen van de Statenleden Van Woerden (CU-SGP) en Van Sandick (CDA) Geothermie en de bescherming van grondwater en drinkwatervoorraden (PDF)
Djoeki van Woerden-Kerssen,
Statenlid ChristenUnie
Vacature Fractiemedewerker
Wij zijn per 1 mei op zoek naar een enthousiaste en slagvaardige fractiemedewerker die de Statenfractie ondersteunt in communicatie/ PR als ook administratieve/ secretariële taken uitvoert. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van het communicatiebeleid: je benut onze verschillende mediakanalen optimaal en onderhoudt contacten met de media.
Zo draag je actief bij aan de zichtbaarheid van het werk van de Statenfractie en toon je de maatschappelijke relevantie ervan aan. Verder ontzorg je de Statenleden met proactief agendabeheer en de organisatie van zowel fysieke als digitale vergaderingen, werkbezoeken en achterbanbijeenkomsten.
Bekijk de vacature: Vacature Fractiemedewerker
Achterbanbijeenkomst: programma en toelichting
Namens de Statenfractie ChristenUnie & SGP Zuid-Holland nodig ik u van harte uit voor deze achterbanbijeenkomst op donderdag 15 april 2021. Het programma van de achterbanbijeenkomst zal in het teken staan van drie Thematafels, deze vindt u in het onderstaande programma.
Deze bijeenkomst zal niet fysiek, maar via Teams plaatsvinden. Als u wil deelnemen vragen wij om zich per e-mail aan te melden via m.vander.kooij@pzh.nl. Geeft u daarbij duidelijk aan welke deelsessie u aan wil deelnemen (één keuze mogelijk). Uiterlijk een week voor de bijeenkomst ontvangt u een bevestiging met de link naar Teams en duidelijke uitleg.
PROGRAMMA:
19:30 uur: opening door fractievoorzitter Nico de Jager
19:40 uur: inleiding door Nico de Jager
19:50 uur: bijdrage door gedeputeerde Willy de Zoete
20:00 uur: naar de deelsessie van uw keuze:
Deelsessie 1. Landbouw, Natuur en Stikstof
Graag gaan Statenleden Jacco Schonewille en Djoeki van Woerden-Kerssen met u in gesprek over de thema’s Landbouw, Stikstof en Natuur. De provincie heeft een startnotitie “vitale landbouw” uitgebracht en er wordt gewerkt aan het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland en het vergroten van biodiversiteit. Er ligt een stikstof-opgave met o.a. gevolgen voor de agrarische sector.
Graag gaan wij met u in gesprek en informeren wij u over de laatste ontwikkelingen. Wat vindt u? Wat speelt er in uw regio? Waar moet de provincie zich (meer) op richten?
Deelsessie 2. Economie en Werklocaties
De provincie stimuleert circulariteit, duurzaamheid en innovatie in economische topsectoren. In deze periode richt de provincie zich onder aanvoering van gedeputeerde Willy de Zoete zich steeds meer op ondersteuning van het brede MKB en de menselijke kant van de economie (Human Capital Akkoord).
De provincie heeft ruimtelijk beleid voor bedrijventerreinen, kantoren en winkelgebieden. Een behoefteraming en daarop gebaseerde regionale visies staat hierbij centraal. De provincie regisseert, ondersteunt en zet haar juridische instrumenten uit de omgevingsverordening in.
Ga in deze deelsessie over beide thema's in gesprek met de Statenleden Arjan Witte en Nico de Jager en 'onze' gedeputeerde Willy de Zoete. Wat vindt u? Waar moet de provincie zich (meer) op richten? Wat speelt er in uw regio?
Deelsessie 3. Ruimte en Energie
Een van de belangrijkste taken van de Provincie is Ruimtelijke Ordening. Waar moet gewoond worden, waar moet gewerkt worden, enzovoort. En stel dat het allemaal op orde is, dan komt er een energietransitie. Die transitie gaat ook gebruik maken van diezelfde ruimte. Hoe kunnen we dat nu het beste in goede banen leiden zodat er gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden, terwijl ook de opgaven vanuit het Klimaatakkoord worden gehaald?
Denk en doe mee in de deelsessie over transitie van de ruimte om ons heen, met Statenlid Gerard van de Breevaart en fractievertegenwoordiger Johan Matze.
21:00 uur: einde
Als u wil deelnemen vragen wij om zich per e-mail aan te melden via m.vander.kooij@pzh.nl. Geeft u daarbij duidelijk aan welke deelsessie u wil deelnemen (één keuze mogelijk).
Marianne van der Kooij, fractieondersteuner Statenfractie
M 06 236 26 083
E m.vander.kooij@pzh.nl