Statenlid Van Dieren op werkbezoek bij legkippenbedrijf

Eieren WP_20170812_11_06_22_Pro (002) 624x27016 08 2017

Op zaterdag 12 augustus bracht Statenlid Henk van Dieren, in de fractie verantwoordelijk voor de portefeuille Landbouw, een werkbezoek bij legkippenbedrijf Eibaar op Goeree-Overflakkee. Doel van het al eerder toegezegde werkbezoek was het zich laten informeren over de stand van zaken in deze sector. ”Door alle verwarring ontbreekt een positieve beeldvorming van die bedrijven die niets te verwijten valt en waarvan eieren gewoon gegeten kunnen worden”, aldus van Dieren.

Het vertrouwen in de markt moet zo snel mogelijk hersteld worden. Van Dieren: ”Onze hardwerkende ondernemers, die met veel inzet en goede zorg voor hun dieren en de producten, voor een gezond eitje zorgen, hebben onze steun, juist nu, hard nodig”.

Berichtgeving
Boosdoeners moeten wel stevig aangepakt worden. De ei-codes van bedrijven die een verboden middel hebben gebruikt, zijn inmiddels bekend. Dan kunnen de overige bedrijven hun eieren gewoon leveren. Die eieren kunnen veilig genuttigd worden. Door de ongenuanceerde berichtgeving, waardoor marktverstoring optreedt, kunnen deze bedrijven, buiten hun schuld, ook in de problemen komen. De oproep van NVWA om voorlopig geen eieren te eten, slaat de plank mis, zo laat Van Dieren weten.

Vertrouwen
De inzet van de overheid en de controlerende instantie NVWA moeten de onrust juist voorkomen. Overheid en politiek zijn nu wel veel bezig met hoe het is gekomen maar laat men alle energie eerst in het herstel van vertrouwen steken. Het andere moet daarna komen. Natuurlijk moet uitgezocht worden wat de oorzaken en gevolgen zijn en of er iets verbeterd moet worden in de controle op voedselveiligheid. Had men het niet eerder kunnen weten? En toen men wat wist, heeft men tijdig de juiste maatregelen genomen?

Gezonde eieren
Om zich nader op de problematiek te oriënteren maakte het Statenlid gebruik van een al langer lopende uitnodiging voor een werkbezoek. Tijdens de excursie van het mooie en efficiënte legkippenbedrijf Eibaar in Den Bommel kon hij met eigen ogen aanschouwen wat de stand van zaken is. Van Dieren: ”Mooi om te zien dat de kippen, als ze dit willen, en dat willen ze, ook buiten kunnen lopen. Conclusie: ik neem gewoon een doosje met gezonde, witte, eieren mee voor thuis”.

« Terug