Zorgen voor schepping en samenleving

Dordrecht.jpg10 07 2024

Bij de laatste Statenvergadering voor het zomerreces wordt de Voorjaarsnota 2024 behandeld. ChristenUnie Zuid-Holland dient daarbij twee amendementen in om sociale woningbouw te stimuleren en geld vrij te maken voor de restauratie van cultureel erfgoed.

Voor de ChristenUnie zijn er twee belangrijke uitgangspunten in onze missie:

  • We zijn geroepen om voor elkaar te zorgen. We zijn veel meer dan een verzameling individuen. Want mens wordt je pas in relatie tot de ander. Daarom geloven wij in de kracht van de samenleving.
  • We zijn geroepen om goed te zorgen voor onze omgeving, de schepping die ons is toevertrouwd.

Vandaag zal mijn fractie een aantal voorstellen doen of steunen die daaraan bijdragen. Want voorzitter, aan ambities geen gebrek. Ik heb dat ook al genoemd bij het debat over het coalitieakkoord. Maar mijn fractie moet ook constateren dat er voor het realiseren van die ambities op veel terreinen extra inspanningen nodig zijn.

 

Goed zorgen voor elkaar…

Allereerst het versterken van de samenleving door het bouwen van voldoende betaalbare woningen en het goed zorgen voor ons erfgoed.

Bouwen voldoende betaalbare woningen

Huizen bouwen is veel meer dan stenen stapelen. Het is gemeenschappen bouwen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende betaalbaar aanbod is, zodat jongeren die zich verbonden weten met hun dorp of wijk daar ook een huis kunnen vinden. De ChristenUnie is blij dat alle neuzen weer dezelfde kant opstaan en het meningsverschil met het Rijk lijkt bijgelegd. En nu aan de bak, zou ik willen zeggen.

Zuid-Holland wil tot en met 2030 247.896 woningen bouwen. Waarvan 2 op de 3 nieuwe huizen in de categorie ‘betaalbaar’ vallen en ten minste één derde sociaal moet zijn. Het is nodig om extra stappen te zetten om in Zuid-Holland de woningbouwopgave te realiseren en belemmeringen weg te nemen. 

En dan stellen de voorjaarsnota en kadernota niet gerust. Daarom heeft de ChristenUnie een amendement ingediend om een impuls te geven aan de sociale woningbouw in 2024. Ik krijg daar graag een reactie op van het college. En we zullen een motie van GroenLinks/PvdA steunen om bij de begroting voor 2025 op zoek te gaan naar meer middelen, zodat we echt kunnen bouwen aan gemeenschappen.

 

Goed zorgen voor elkaar is ook goed zorgen voor ons erfgoed.

Dat is belangrijk. Het gaat om onze gezamenlijke geschiedenis en het verhaal dat ons bindt. En het is de samenleving die dat verhaal levend houd, want dag aan dag zijn vrijwilligers in touw om te zorgen voor dit erfgoed. Vanaf deze plek wil ik hen daarvoor danken.

Het zijn ook deze vrijwilligers die zorgen voor de bouwtekeningen, de vergunningen en minstens 50 procent van het benodigde geld. Want dat is de eis. Er moet cofinanciering zijn.

En ik gaf het al aan bij de bespreking van de jaarstukken: als je al die moeite hebt gedaan, is het moeilijk uit te leggen dat de provincie meer dan 30 miljoen overhoudt, maar ‘nee’ moet zeggen tegen goedgekeurde restauratieplannen omdat er te weinig geld zou zijn.

Toch was dat wat de mensen hoorden die betrokken zijn bij vijftien restauratieprojecten, zoals de De Wingerdse molen in Bleskensgraaf, Boerderij Buitenplaats Ter Leede in Sassenheim, restauratie van de grafmonumenten in Delft.

Vorig jaar heb ik een amendement ingediend bij de begroting om meer budget te regelen. Dat werd ontraden, omdat niet op voorhand duidelijk was dat er te weinig budget zou zijn. Nu is dat evident. Daarom heeft mijn fractie een amendement ingediend om die projecten die tijdig waren ingediend en voldoen aan de voorwaarden alsnog te honoreren. Dit is belangrijk, omdat we weten dat deze restauratie in de toekomst anders alsnog moeten gebeuren. Deze projecten hebben hun zaken op orde.

Ik wil de Staten vragen daarvoor 2,2 miljoen euro van de 36 miljoen die we hebben toegevoegd aan de algemene reserve, vrij te maken.

 

…en goed zorgen voor de Schepping

Daarnaast is het voor het voor de ChristenUnie belangrijk dat we goed zorgen voor de schepping door te zoeken naar een nieuwe balans tussen ecologie en economie en met elkaar werk te maken van natuurherstel, de energietransitie en klimaatadaptatie. De ambities van dit college zijn goed, maar er is meer nodig om te zorgen voor schoon water, schone lucht en schone grond.

En dan maak ik me grote zorgen over, zeker nu het hoofdlijnenakkoord het transitiefonds heeft geschrapt. Wij steunen dan ook van harte het initiatief van de SGP om met een amendement en een motie vanuit de provincie te doen wat kan om het landelijk gebied niet met lege handen te laten staan en werk te maken van een gezond evenwicht tussen landbouw en natuur. Dat geldt ook voor een aantal moties en amendementen met betrekking tot de kaderrichtlijn water en Chemours.

 

Bijdrage van Steven Datema over de Voorjaarsnota 2024

« Terug