Statenfractie bezoekt Goeree-Overflakkee
Op vrijdag 13 februari bracht de Statenfractie ChristenUnie-SGP een bezoek aan de zuidelijkste streek van de provincie. Op het gemeentehuis in Oude-Tonge gingen de Statenleden het gesprek aan met raadsleden van ChristenUnie en SGP uit de vier gemeenten. De middag werd afgesloten met een bedrijfsbezoek aan een modern glastuinbouwbedrijf. Gezien de actuele discussie over samenwerking op het eiland had het moment niet beter gekozen kunnen worden.
Het zat goed vol in de raadszaal van Oostflakkee. Raadsleden, wethouders en Statenleden waren hier bijeen gekomen om actuele politieke onderwerpen te bespreken. En bovenaan de agenda prijkte de kwestie van gemeentelijke zelfstandigheid versus herindeling. Jantien Fröling legde de positie van de Statenfractie hierin uit: “In het coalitieakkoord van de provincie staat duidelijk dat herindeling van onderaf moet komen, tenzij bestuurskrachtonderzoek uitwijst dat ingegrepen moet worden. Omdat de gemeenten er onderling niet voor de gestelde datum van 1 januari uitkwamen, heeft het college van Gedeputeerde Staten een adviescommissie ingesteld. Dat betekent dat u nu aan zet bent. Luister naar elkaar en probeer met breedgedragen voorstellen te komen.”
Over de ruimtelijke structuurvisies spraken de raadsleden zorgen uit over de beperkte ruimte voor herstructurering en nieuwbouw in de dorpskernen. Hierdoor dreigen de jongeren weg te trekken. Vanuit de provincie wordt het zogeheten ‘migratiesaldo nul’ als uitgangspunt gehanteerd: er vestigen zich evenveel nieuwe inwoners als er inwoners vertrekken. Statenlid Henk van Dieren: “Door vergrijzing en gezinsverdunning zijn er nog genoeg mogelijkheden voor extra woningbouw. We willen terughoudend zijn met nieuwe bedrijfsterreinen, want het is te vaak voorgekomen dat er wel nieuwe uitleggebieden werden gecreëerd maar dat er niet met herstructurering werd begonnen.”
Tevredenheid en voorzichtig optimisme was er over de inspanningen uit de gemeenten om een oplossing te zoeken voor natuurrealisatie in de Zuiderdieppolders. Het reële alternatief in de polder Roxenisse zal er toe leiden dat vruchtbare grond behouden blijft voor de agrarische sector.
Het bezoek aan tomatenkweker Van Noord en radijskweker Coolbergen gaf een informatief beeld van een groeiende en innovatieve bedrijfstak. De gasten bekeken de kas, de warmtekrachtinstallatie en techniek die zorgt voor zuivering van regenwater. Temidden van de tomatenplanten wisselden raads- en Statenleden de laatste standpunten uit: ook hier wordt hard aan een bestuurskrachtige toekomst gewerkt.
boven: Statenfractie en gemeenteraadsleden krijgen een rondleiding in de kas van tomatenkweker Van Noord