Fuseren of samenwerken?
In de Statencommissie Bestuur en Middelen is op 2 september gesproken over de mogelijke herindelingen op Goeree-Overflakkee en in de Krimpenerwaard. Als fractie hebben we ingestemd om fase 1 van de zogeheten Arhi-procedure te starten. Dat betekent dat de provincie het initiatief neemt om met open gesprekken te starten over een eventuele herindeling.
Volgend voorjaar is het resultaat daarvan te verwachten. Onze steun hiervoor kwam niet zonder slag of stoot. Voor Goeree-Overflakkee heeft als onderlegger voor besluitvorming het rapport van de Commissie Schutte gediend. Die commissie was ingesteld om de toekomst (samenwerken of fuseren?) van de gemeenten nader te verkennen. De vier betrokken gemeenten bleken niet eensluidend te denken over hun bestuurlijke toekomst. Oostflakkee, Middelharnis en Dirksland zijn voor fusie. Goedereede is (in meerderheid) voor samenwerking. Dat geldt overigens precies zo voor de fracties van ChristenUnie en SGP in deze vier gemeenten.
Voor onze afweging is van groot belang geweest dat de betrokken gemeenten gezamenlijk moeten optrekken om de problemen en opgaven op het eiland het hoofd te kunnen bieden. De gemeenten zijn echter niet tot een gezamenlijk voorkeursmodel gekomen. In zo’n situatie is het nodig dat Gedeputeerde Staten gesprekken starten. Wij hebben het college meegegeven in de gesprekken oog te hebben voor de korte lijnen met de burger. Ook adviseerden wij ruimte te geven aan het behoud van de identiteit van de individuele kernen en het draagvlak voor de plannen te vergroten.
Krimpenerwaard
Voor de Krimpenerwaard heeft de commissie-Leemhuis een rapport opgesteld. Het werd door vrijwel iedereen als verrassend ervaren dat in het rapport werd geadviseerd om naast de vijf gemeenten Bergambacht, Vlist, Nederlek, Schoonhoven en Ouderkerk aan den IJssel ook de gemeente Krimpen aan den IJssel bij de herindelingsplannen te betrekken. Inhoudelijk is daar wel wat voor te zeggen, maar bij de door de commissie gevolgde procedure zijn nog wel wat kanttekeningen te plaatsen. De gemeenteraad van Krimpen had het gevoel er in een laat stadium ‘bijgesleept’ te zijn.
Krimpen en Nederlek bleken recent al enige toenadering tot elkaar gezocht te hebben. Voor het overige lopen de voorkeuren van de zes gemeenten nogal uiteen. Reden voor onze fractie om (toch) in te stemmen met het starten van open gesprekken met al deze gemeenten.
Chris Schaapman, Statenlid