Metropoolvorming in discussie
“Samenwerking tussen gemeenten binnen de Metropoolregio heeft een toegevoegde waarde. Het is de vraag of die samenwerking verder moet gaan dan economie en bereikbaarheid,” zo vatte één van de deelnemers zijn vraag samen. Op 5 maart discussieerden raadsleden, wethouders en statenleden van ChristenUnie en SGP uit de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden over de plannen voor de vorming van een nieuw samenwerkingsverband.
Burgemeester Van Belzen van Barendrecht, nauw betrokken bij één van de zeven pijlers – ontwikkelingsgebieden waarbinnen bestuurlijke teams voorstellen doen voor bijvoorbeeld maatregelen en financiering van zo’n gebied- gaf een inkijk in de motieven en ontwikkelingen van de Metropoolvorming. “Nu de regering een einde gaat maken aan de huidige WGRplus-samenwerkingsverbanden, kan de noodzaak om als gezamenlijke gemeenten een antwoord te vinden op de economische vraagstukken van de zuidelijke Randstad niet genegeerd worden.” ChristenUnieraadslid Michiel Grauss uit Capelle aan den IJssel gaf zijn visie vanuit de lokale politiek. Hij legde vragen op tafel over de omvang en de snelheid van het traject en de bestuurlijke verantwoordelijkheden.
Vrijwel alle deelnemers zagen samenwerking als een noodzaak. De vraag wat leidend moet zijn bij die samenwerking kwam uitgebreid aan de orde. Is het noodzakelijk dat beleidsterreinen zoals Groen, Sport en Cultuur ook allemaal meegenomen worden? En hoe zwaar weegt de stem van kleine gemeenten in zo’n grote metropoolregio?
Tussen gemeenten is vaak al sprake van goede samenwerking met buurgemeenten. Gemeenten moeten die vrijheid kunnen behouden. Tenslotte werd ook gekeken naar de verhouding tot de taken van de provincie.
De deelnemers aan het overleg komen in het najaar opnieuw bij elkaar.