Constructief-kritische reactie op het Hoofdlijnenkakkoord
Eind mei presenteerde de nieuwe coalitie het Hoofdlijnenakkoord. 2015-2019. Het kreeg als titel mee: Zuid-Holland: slimmer, schoner, sterker. De fractie SGP&ChristenUnie reageerde constructief-kritisch. De fractie was in elk geval positief over het feit dat de inbreng van de fractie in het Hoofdlijnenakkoord was meegenomen.
Na twee maanden onderhandelen hadden de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en SP het Hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. Even was nog spannend geweest of er na ontvangst van het akkoord nog voldoende tijd zou zijn voor een goede voorbereiding. Op 27 mei debatteerden Provinciale Staten over dat Hoofdlijnenakkoord en werden de leden van Gedeputeerde Staten benoemd.
Fractievoorzitter Servaas Stoop liet zich positief uit over het feit dat in het akkoord ook concrete wensen van SGP&ChristenUnie zijn opgenomen, namelijk extra geld voor bescherming van cultureel erfgoed, extra inzet voor de verbetering van de luchtkwaliteit en de concentratie van detailhandel in stedelijke centra voor versterking van de leefbaarheid ter plekke. Tijdens de onderhandelingen waren alle niet-coalitiefracties namelijk uitgenodigd om op het concept-akkoord te reageren.
Stoop noemde ook twee punten van kritiek.
Het eerste was dat de maximale uitbreiding voor de melkveehouderij meer beperkend is dan die voor de akkerbouw. Hij benadrukte dat verbetering van de landschapskwaliteit kansrijk is bij een duurzame en efficiënte bedrijfsvoering. Hij vroeg het nieuwe college nog eens goed naar deze keuze in het hoofdlijnenakkoord te kijken.
Het tweede kritiekpunt ging over een onduidelijkheid in de financiële paragraaf. Er wordt geen aandacht besteed aan de hoge lasten voor beheer en onderhoud van infrastructuur. Daardoor ontbreekt het inzicht in de financiële positie van de provincie. Voor een goede beoordeling van degelijkheid van de financiële afspraken is dat inzicht wel noodzakelijk.
Lees de hele bijdrage van Servaas Stoop over het Hoofdlijnenakkoord 2015-2019