Bouwen aan gemeenschappen

Huizen aan gracht.jpg19 juni 2024

Woningen bouwen is gemeenschappen bouwen: dat staat voorop voor de ChristenUnie. Dat betekent dat we genoeg betaalbare woningen bouwen. Voor de juiste mensen op de juiste plek, zodat mensen daar waar zij geworteld zijn een woonplaats kunnen vinden.

Wij knokken voor de kansen van starters en jonge gezinnen op de woningmarkt. De ChristenUnie wil de bouw van woningen versnellen, met nadruk op sociale woningbouw en betaalbare koop- en huurwoningen. Zodat iedereen een betaalbaar en duurzaam huis kan vinden in zijn eigen omgeving.

Daarom heeft de ChristenUnie zich ook ingezet voor ruimte voor plattelandsgemeenten om te kunnen bouwen om leefbaar en vitaal te blijven. En we zien prachtige initiatieven, zoals de Knarrenhof in Krimpenerwaard waar een inspreker ons over vertelde. En gisteren nog het bericht dat inwoners van Reeuwijk-Dorp samen een klooster hebben aangekocht, waarin ze acht seniorenwoningen hebben laten bouwen. Een heus ‘studentenhuis voor ouderen’ waarin ouderen met elkaar in verbinding kunnen staan en samen een woonplek kunnen vinden.

De Provincie moet zulke initiatieven een impuls geven. Dat is ook nodig. Elk jaar bouwen we minder dan we gepland en gewenst hebben, zo heeft het Rijk inmiddels ook geconstateerd. Er moet werk worden gemaakt van meer plancapaciteit, van meer betaalbare huur- en koopwoningen. Daar kunnen we dit jaar al mee beginnen.

  • Is het college bereid om extra geld uit de algemene reserve in te zetten voor de Subsidieregeling wonen Zuid-Holland? In het bijzonder voor de knelpuntenpot sociale huur?
  • Ook de knelpuntenpot middenhuur vraagt om aandacht. Er zijn nog geen aanvragen voor de knelpuntenpot middenhuur geweest. Vanwege de onzekerheid op de woningmarkt, maar ook de instandhoudingstermijn lijkt een reden. Geeft dat aanleiding tot een heroverweging?

Juist in het middensegment is betaalbaar bouwen nu belangrijk, zowel voor de koop en de huur. Om die aanvragen te stimuleren is het misschien nodig om aan de voorwaardenkant te gaan kijken of er iets veranderd moet worden. De instandhoudingstermijn voor de woningen in het middenhuur prijssegment is met het vaststellen van deze Knelpuntenpot middenhuur gesteld op minimaal 25 jaar. In de jaren 2021 t/m 2023 voor de Knelpuntenpot sociale huur en middenhuur was dit minimaal 15 jaar. 

Ook zien we een terugval in het beschikbare geld in 2025. Is het college bereid op zoek te gaan naar middelen voor 2025? Daar zouden wij graag meer ambitie willen zien. Maar de zorgen zijn nog groter als we kijken naar de volgende jaren, waar ook andere fracties ook op gewezen hebben. We moeten zelf doen wat kan om die woningbouw te realiseren. De ChristenUnie zal graag voorstellen blijven doen, eventueel met andere fracties, om meer middelen beschikbaar te maken

 

Bijdrage Steven Datema over de Voorjaarsnota in de commissievergadering Bereikbaarheid en Wonen 19 juni

Labels

« terug naar overzicht