Schoon water, ook in de toekomst
Schoner water is van groot belang voor mens en natuur. In 2027 moeten we de ecologische en chemische waterkwaliteitsdoelen gehaald hebben, volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). In de Statencommissie Landelijk Gebied van 27 september deed Djoeki van Woerden-Kerssen oproepen aan het college over de Routekaart KRW.
Heel veel waterpartners zetten verschillende stappen op weg naar de doelen. Jaren geleden heeft de ChristenUnie aan het college gevraagd om een routekaart KRW te maken, zodat we globaal inzicht en overzicht krijgen van welke stappen door wie wanneer worden gezet. We hebben een update-brief ontvangen van het college met de Routekaart KRW en een overzichtelijke rapportage. Dit lijkt ons interessant voor veel meer waterpartners en belangstellenden. Op ons verzoek wordt de rapportage en de kaart op de website www.zuid-holland.nl geplaatst.
In Statencommissie Landelijk gebied hebben de volgende oproepen gedaan aan het college:
1. Krijg grip op industriële lozingen via het riool (indirecte lozingen): zet in op het KRW-proof maken van de verordening, vergunningen en handhaving
Gezond water is een randvoorwaarde voor welzijn en welvaart. Bronaanpak is urgent en essentieel. Uit beantwoording van onze Schriftelijke Vragen over indirecte lozingen, blijkt dat de controles vooral administratief zijn i.p.v. via bemonstering. Er schijnt dit jaar een plan te komen om via de VTH-taken (vergunningverlening, toezicht, handhaving) en de omgevingsdiensten meer grip te krijgen op indirecte lozingen (dus afvalwater van de industrie geloosd via het riool.) Wanneer horen we daar meer over?
Onze oproep is: Maak de verordening, de lozingsvergunningen en de handhaving daarvan KRW-proof. Wilt u uitzoeken wat daarvoor nodig is? Dat is ook belangrijk voor de verantwoording in 2027, we moeten laten zien wat we gedaan hebben.
2. Bescherming grondwater
Voor grondwaterkwaliteit is de provincie alleen verantwoordelijk, het college kan hiervoor niet naar andere overheden kijken. De bescherming van grondwater tegen boringen geothermie is op verzoek van ChristenUnie Zuid-Holland beter verankerd in de verordening. Wat moet beter: vier van de vijf grondwaterlichamen zijn in goede chemische toestand, maar in grondwaterlichaam Duin Rijn-West en de Bollenstreek wordt de fosfaatnorm overschreden.
Onze oproep is: Maak haast met het project Toekomstbestendig Bollenlandschap, dat is in de planfase. Verontreinigingen hebben decennia later effect, het sijpelt langzaam door. Implementatie van ZHPLG-maatregel “Regiocertificering Duin en Bollenstreek” is afhankelijk van het vinden van voldoende financiering. (P22 rapportage.) Over welk bedrag hebben we het? Heeft u daar voldoende voor gereserveerd? U staat aan de lat, geen enkele andere overheid. Dat geldt ook voor meer grip krijgen op grondwateronttrekkingen, graag horen we hoe u dat gaat regelen en monitoren.
Het ZHPLG was een belangrijk vehikel om KRW-doelen te realiseren, hoe gaat u dit oplossen, langs welke lijnen gaat u nu de maatregelen financieren en implementeren? Nogmaals: voor grondwaterbescherming staat alleen de provincie aan de lat.
Dit jaar is gestart met de verkenning naar de invulling van VTH taken in relatie tor KRW-grondwaterdoelen.(P22.voortgangsrapportage.) Dan denken wij: we zitten in de laatste fase, beter laat dan nooit... Ook hebben we vorig jaar aan het college gevraagd om regels voor grondwaterbeschermingsgebieden actief onder de aandacht te brengen bij gemeenten, bedrijven, bewoners. Dat gaat volgend jaar gebeuren, via de omgevingsdiensten. Dus ook wat dat betreft: Beter laat dan nooit...
3.Pfas in drinkwater: Hoe denkt de gedeputeerde over stijgende kosten van zuivering van drinkwater? Wij zien graag dat de industrie, de vervuiler, meebetaalt aan de zuivering i.p.v. dat de gestegen kosten van zuivering worden afgewenteld op de inwoners. Gaat u daar werk van maken?
Dit waren de drie oproepen, dan nog een paar opmerkingen:
Voldoende water: u gaat naar aanleiding van onze motie 1452 aan de slag met het in samenhang bekijken van wateraanbod en watervraag van alle ruimtevragers: Wat kan op basis van de watervraag en waterbeschikbaarheid waar een plek krijgen in Zuid-Holland? Goede zaak dat het college de regie pakt in de waterbalans in de ruimtelijke ordening, dank daarvoor.
Dat geldt ook voor het dreigend tekort aan drinkwater en waterbesparing: dank dat het college op ons verzoek de mogelijkheden van grijswatersystemen verkent, d.w.z. hergebruik van o.a. douchewater voor wasmachine en toilet. Het zou mooi zijn als we dit verder brengen via toekomstbestendig bouwen.
Normering wateroverlast: brief vanuit waterschap Hollandse Delta met de vraag met welke neerslaggegevens de waterschappen moeten rekenen. Wil de gedeputeerde deze brief beantwoorden en ons een afschrift sturen van de reactie?
Tot slot: We zitten in de laatste planperiode van de stroomgebiedsbeheerplannen (6 jaarlijks), Aan het eind van deze periode (2027) moeten alle maatregelen die nodig zijn om de doelen te halen, zijn uitgevoerd. Eind 2024 komt er een tussenevaluatie en resterend handelingsperspectief, graag zien we dat gedeputeerde dit z.s.m. vertaalt naar provinciale inspanningen en aan ons voorlegt.
Door Djoeki van Woerden-Kerssen
- Labels
Nieuwsarchief > 2024
oktober
- 23-10-2024 23-10-2024 12:00 - Meer gedeeld eigenaarschap bij de energietransitie
- 11-10-2024 11-10-2024 18:40 - Straatje erbij
- 02-10-2024 02-10-2024 13:40 - Schoon water, ook in de toekomst
september
augustus
- 28-08-2024 28-08-2024 01:43 - De route van Steven Datema: De duinen van Den Haag
- 14-08-2024 14-08-2024 12:00 - De route van Djoeki van Woerden-Kerssen: Fietsen door de polders rondom Gouda
- 08-08-2024 08-08-2024 13:56 - De route van Maikel la Rose: Zuidelijk Randpark
juli
- 31-07-2024 31-07-2024 14:08 - De route van Arjan Witte: Rondje Rottemeren
- 10-07-2024 10-07-2024 12:44 - Zorgen voor schepping en samenleving
- 03-07-2024 03-07-2024 13:42 - Stoppen met Chinabeleid