De route van Arjan Witte: Rondje Rottemeren

Arjan Witte31 juli 2024

Het is nu zomerreces van de provincie. Onze fractie laat zien op welke plek in Zuid-Holland zij graag wandelen. In deze editie neemt fractievertegenwoordiger Arjan Witte je mee op een ‘rondje Rottemeren,’ een wandeling van ongeveer dertien kilometer door een mooi stuk groen en blauw in de Randstad.

De Rotte vindt zijn oorsprong in Moerkapelle, een paar kilometer ten noorden van de A12. Over de rivier werden onder andere landbouwproducten, maar vooral bruinkool, vervoerd naar de steden. In vrijwel het hele gebied is het veen afgegraven, behalve op één plek langs de Rotte waar nu het natuurgebiedje ‘het Korenmolengat’ is. Op deze plek was namelijk vroeger het dorpje Zevenhuizen. De poldermolens hielden de Eendragtspolder, de Tweemanspolder en de Zuidplaspolder droog. Nu vind je vooral roeiers, zeilers, suppers en plezierjachten op de Rotte, en op de oevers (race)fietsers, wandelaars en andere recreanten. Als je goed kijkt komen (bijna) alle provinciale taakgebieden langs.

Veel plezier met deze wandeling. Ook mooi is om bij de oorsprong van de Rotte in Moerkapelle te starten en ongeveer 20 kilometer de Rotte te volgen tot aan de plek in Rotterdam waar ooit de Rotte-dam is aangelegd. Zo kom je van landelijk Zuid-Holland naar het centrum van stedelijk Zuid-Holland.

Arjan Witte 

 

De wandeling

  • Stap uit bij de halte ‘Burgemeester Klinkhamerweg’ uit streekbus 383. De provincie is opdrachtgever van het openbaar vervoer in deze regio.
  • Loop over het Kerkepad langs de monumentale Dorpskerk. De provincie subsidieert restauratie van Rijksmonumenten (niet-woonhuizen).
  • Sla rechtsaf de Dorpstraat in en wandel verder over het noordeinde richting Moerkapelle. Aan je linkerhand wordt gebouwd. De provincie moet instemmen met bouwprojecten buiten het bestaande bebouwde gebied groter dan drie hectare. Hiermee stimuleert de provincie zorgvuldig ruimtegebruik.
  • Sla linksaf voor het viaduct, de ‘Molenviergang’ op. Aan beide zijden van deze weg zie je vier oude poldermolens (grondzeilers). Deze molenviergang werkt nog en de molens draaien zaterdag om de week vanaf 10 uur. De provincie subsidieert werkende molens met draaipremies en bewaakt de vrije windvang rondom de poldermolens. Aan beide zijden van de weg zie je ook akkers liggen met kruidenrijke randen. De provincie werkt met boeren aan de verduurzaming van de landbouw.
  • Sla rechtsaf zodra u tegen de Rotte aanloopt. Aan je rechterhand zie je het nieuwe gemaal. De provincie werkt aan waterveiligheid en waterkwaliteit.
  • Loop langs het spoor en de snelweg en ga linksaf, de brug over. Na de brug sla je direct weer linksaf en vervolg direct aan de overkant van de Rotte je wandeling. Aan je rechterhand zie je in de verte nieuwe windturbines. De provincie werkt aan duurzame energie. Ook zie je in verte grote bedrijfsloodsen. Nieuwe XL-gebouwen zijn op enkele plekken in Zuid-Holland nog toegestaan, zodat dit op andere plekken niet hoeft.
  • Loop met de Rotte en de Rottemeren aan je linkerhand stevig door. Dit is het mooiste deel van de Rotte. Hier ervaart je de natuur, het water en de recreatiemogelijkheden het best. Aan de overkant zie je de Molenviergang nog mooi liggen. Je kunt een aanlegsteiger oplopen om zo het water beter te ervaren en je komt langs een mooi terrasje voor een kop koffie of een ijsje.
  • Loop door tot je aan de linkerkant de Pekhuisbrug ziet. Deze brug steek je over. Na de brug gaan wij linksaf. Rechtsaf kan ook, dan kom je langs Buurschap De Vijfhuizen en verderop het dorpje Oud Verlaat met het gelijknamige café. Daar ligt ook de Zevenhuizerplas, waar je lekker kunt zwemmen of op het stand kunt liggen.
  • Als je zojuist na de brug linksaf bent gegaan, zie je aan je rechterhand ziet de faciliteiten van de olympische roeibaan. Dit gebied is ook een waterberging om snel bij hoogwater overtollig water op te slaan. De provincie werkt aan goede recreatiemogelijkheden, versterking van de natuur, bescherming van weidevolgels en aan waterveiligheid. Iets verderop kom je bij de jachthaven en de botenverhuur.
  • Tenslotte loop je aan een van de zijden van de Hennipsloot terug richting de kerktoren naar de plek waar je bent begonnen. Het waterschap is met steun van de gemeente Zuidplas en de provincie bezig de Hennipsloot en de Ringvaart te verbreden, het sluisje te renoveren en aanlegsteigers en recreatieve voorzieningen aan te leggen. De verbinding tussen de Hollandse IJssel via de Rotte naar de Nieuwe Maas wordt zo weer aantrekkelijker voor pleziervaart.

 

 

Labels

« terug naar overzicht