Stoppen met Chinabeleid

Chinese flag.jpg03 juli 2024

De ChristenUnie wil stoppen met alle relaties tussen de Zuid-Hollandse provinciale overheid en (regionale) overheden in China. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden door de Chinese overheid. Ook zijn (bedrijfs)informatie en eigendomsrechten in China vaak niet veilig. Hierbij past geen vriendschapsband. ‘Een vriend die andere vrienden martelt. Een vriend die je besteelt. Een lekkere vriend is China.’

In de commissie Externe relaties van 10 april en 19 juni is een debat gevoerd over de internationale strategie en daarbinnen het Chinabeleid. De provincie Zuid-Holland heeft een vriendschapsband met de Chinese provincie Hebei die eind 2025 afloopt. Het college wil de relatie met China in lijn brengen met de relatie met andere landen buiten de Europese Unie. Volgens de Gedeputeerde Staten past daar geen nieuw ‘vriendschapsverdrag’ bij, maar het uitsluiten wil GS nog niet. En GS wil op verzoek van het bedrijfsleven nog wel delegaties naar China leiden om economische deuren voor de bedrijven te openen.

De ChristenUnie wil volledig stoppen met alle relaties op overheidsniveau tussen de provincie en (regionale) overheden in China. Ook wil de ChristenUnie in de internationale strategie ook expliciet vastleggen dat er geen nieuw ‘vriendschapsverdrag’ komt. In ons verkiezingsprogramma staat al dat wij willen stoppen met de ‘vriendschapsband’ met de Chinese provincie Hebei. Bedrijven in Zuid-Holland zijn en blijven vrij om te investeren in en te handelen met China, maar de fractie hoopt dat zij zich bewust zijn van de risico’s. In veel andere (opkomende) landen zijn volop kansen met minder risico’s. Besluitvorming vindt plaats in de Statenvergadering van 18 september.

Geschreven door Arjan Witte

Labels

« terug naar overzicht